Elinkeinopolitiikka uusiksi – rakennetaan kaupunkia, joka hengittää tulevaisuutta

11.4.2025

Pienyrittäjänä pohdin usein sitä, miten Helsinki voi tukea elinkeinopolitiikallaan eri keinoin yrittäjiä menestymään ja työllistämään. Tässä muutamia ajatuksia siitä, mitä pitäisi muuttaa.

Helsingin elinkeinopolitiikassa on monia vahvuuksia, mutta meidän on kyettävä uudistumaan ja vastaamaan muuttuvan maailman haasteisiin. Erityisesti pienyrittäjyyden ja paikallisten toimijoiden tukeminen on avainasemassa kaupungin elinvoimaisuuden säilyttämisessä. Byrokratian sujuvoittaminen lupaprosesseissa ja viranomaisasioinnissa madaltaisi kynnystä uusien yritysten syntymiselle. Lisäksi kohtuuhintaiset liiketilat, myös keskustan ulkopuolella, mahdollistaisivat monipuolisemman yrityskentän kehittymisen. Kaupungin hankinnoissa tulisi painottaa paikallisuutta, pieniä yrityksiä sekä sosiaalista ja ekologista kestävyyttä.

Luovat alat ja kulttuuritalous ovat merkittävä voimavara, joka ansaitsee tulla tunnistetuksi osana elinkeinopolitiikkaa. Näiden alojen tukeminen tilojen ja rahoituksen avulla vahvistaa kaupungin vetovoimaa ja luo työpaikkoja. Startup- ja innovaatioekosysteemiä on puolestaan laajennettava maantieteellisesti ja tiivistämällä yhteistyötä oppilaitosten kanssa.

Työllisyyden edistämiseksi on ratkaistava koulutuksen ja työelämän kohtaanto-ongelmaa. Tiiviimpi yhteistyö koulutuksen järjestäjien kanssa sekä maahanmuuttajien yrittäjyyden tukeminen ovat avainasemassa. Kestävän ja vastuullisen elinkeinopolitiikan mukaisesti Helsingin tulee tukea vihreää siirtymää ja asettaa hiilineutraaliustavoitteet etusijalle kaikissa elinkeinopoliittisissa päätöksissä. Lopuksi, osallistava päätöksenteko, jossa yrittäjien ja kansalaisten ääni otetaan huomioon, on välttämätöntä parhaiden ratkaisujen löytämiseksi. Yhteistyöllä ja kestävällä lähestymistavalla voimme vahvistaa Helsingin elinkeinoelämää tulevaisuudessa.