Koulurauhaa ei saavuteta kurilla ja järjestyksellä

23.2.2025

Koulurauhaa voidaan parhaiten ylläpitää ja parantaa selkeillä säännöillä ja rakenteilla, turvallisella ja kannustavalla ilmapiirillä sekä koululaisten ja opettajien hyvinvoinnin tukemisella. Pienemmät luokkakoot ja riittävä henkilökunta (esimerkiksi kouluavustajat, kuraattorit, terveydenhoitajat) auttavat säilyttämään työrauhan koulurauhan järkkyessä. Nollatoleranssi kiusaamisen suhteen on välttämätöntä. Hyvät opettaja–oppilas-suhteet vähentävät häiriökäyttäytymistä. Oppilaiden täytyy tuntea, että heitä kuunnellaan ja kohdellaan oikeudenmukaisesti. Vanhempien täytyy vastaavasti tukea opettajia ja muuta koulun henkilökuntaa heidän työssään. Kiusaamista ei saa harjoittaa silläkään suunnalla!

Erityisopetuksen merkitys korostuu silloin, kun koulussa on paljon erilaisista oppimisvaikeuksista kärsiviä lapsia ja nuoria. Suurissa opetusryhmissä perinteiset opetusmenetelmät eivät läheskään aina riitä vastaamaan oppimisvaikeuksia kokevan oppilaan tarpeisiin. Turvaamalla erityisopetuksen riittävät resurssit voidaan vahvistaa oppimismotivaatiota, itseluottamusta ja antaa keinoja selviytyä haasteista.

Tärkeää on myös taata opetukselle ja sekä koululaisten oppimiselle riittävät tilat. Helsinki tekee aivan väärin, kun se pyrkii säästämään koulujen tiloissa. Ahtaissa kouluissa opiskelu ei suju hyvin ja järjestyshäiriöt kasvavat. Älkää nyt ihmeessä tehkö vääriä päätöksiä uusien koulujen ja päiväkotien rakennushankkeissa.