Panostetaan lasten ja nuorten hyvinvointiin Helsingissä

18.3.2025

Lasten ja nuorten oppimisen ja mielenterveyden haasteet ovat kasvussa, ja näihin ongelmiin on tarjottava tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tämä ei onnistu ilman riittävää ja osaavaa henkilöstöä opiskeluhuollossa. Meidän on varmistettava, että kouluterveydenhuollon, kuraattorien ja psykologien resurssit ovat riittäviä ja vastaavat lasten ja nuorten tarpeisiin. Osaamista mielenterveyden tukemisessa on lisätty, mutta se ei riitä, ellei henkilöstöä ole tarpeeksi tarjoamaan apua oikea-aikaisesti.

Helsingin kaupungin päätöksenteossa on tärkeää huomioida lasten ja nuorten hyvinvointi ja kehitys. Leikkaukset opiskeluhuollon resursseihin voivat johtaa ongelmien pahenemiseen ja lisätä syrjäytymisriskiä. Sen sijaan meidän on vahvistettava palveluita ja varmistettava, että nuoret saavat tarvitsemansa tuen ajoissa.

Nuoret itse ovat parhaita asiantuntijoita omissa asioissaan. Heidän osallisuuttaan palveluiden suunnittelussa ja arvioinnissa tulee lisätä, jotta tarjottu tuki vastaa heidän tarpeitaan. Samalla on huolehdittava, että palvelut ovat saavutettavia ja huomioivat nuorten moninaisuuden. Kaikki nuoret eivät hyödy samoista tukimuodoista, ja siksi palveluiden on oltava joustavia ja yksilöllisiä tarpeita huomioivia.

Myös turvallisten sosiaalisten kontaktien ja sosiaalisten taitojen kehittämisen merkitystä ei pidä unohtaa. Yhteisöllisyys ja vertaisryhmät tukevat nuorten hyvinvointia ja ehkäisevät yksinäisyyttä. Vaikka digitaaliset ja virtuaaliset palvelut ovat tärkeitä, ne eivät voi korvata kasvokkain tapahtuvaa kohtaamista. Nuorilla on oltava mahdollisuus saada apua ja tukea myös fyysisissä tapaamisissa.

Panostamalla opiskeluhuoltoon ja nuorten hyvinvointiin varmistamme, että jokainen lapsi ja nuori saa tarvitsemansa tuen ajoissa. Tämä on investointi tulevaisuuteen, joka maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin yhteiskunnan hyvinvoinnin ja nuorten elämänlaadun parantumisena.