Stadin on panostettava asukasdemokratian lisäämiseen
25.3.2025

Kuntavaalien läheisyys on pannut minut pohtimaan sitä, miten helsinkiläisten aktiivisuutta vaikuttaa omiin asioihinsa voisi lisätä äänestämisen lisäksi. Tällaisia asioita nousi mieleeni. Mitä Sinä ajattelet näistä?
Helsinki tarvitsee lisää asukasdemokratiaa ja vaikuttamisen kanavia
Helsingin kehityksestä päättäminen ei saa olla vain virkamiesten ja valtuutettujen asia – asukkaiden äänen on kuuluttava vahvemmin. Meillä on jo keinoja vaikuttaa, mutta niitä pitää vahvistaa ja laajentaa.
Kuntalaisaloitteet, suorat yhteydenotot valtuutettuihin ja lautakuntien avoimet kokoukset tarjoavat mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon. Näitä tulisi kaupungin taholta markkinoida paremmin, jotta yhä useampi tietäisi, miten vaikuttaa.
Osallistuva budjetointi, kuten OmaStadi, on hyvä esimerkki asukkaiden vaikutusmahdollisuuksista. Samoin kaavahankkeisiin voi antaa lausuntoja, mutta prosesseja tulisi selkeyttää ja kuulemisia laajentaa. Samoin OmaStadi -budjetti pitäisi vähintään kymmenkertaistaa nykyisestä, jotta sillä olisi merkitystä.
Kansalaisliikkeet ja yhdistykset ovat tärkeitä vaikuttajia, jotka tuovat esiin asukkaiden huolia ja toiveita. Julkinen keskustelu, mielenosoitukset ja tempaukset ovat tehokkaita tapoja herättää päättäjät toimimaan. Helsingin kaupungin tulisi kannustaa tällaiseen toimintaan enemmän.
Asukasfoorumit ja kaupungin järjestämät työpajat tarjoavat mahdollisuuksia tuoda oma ääni kuuluviin. Niitä on kehitettävä entistä avoimemmiksi ja vaikuttavammiksi. Ennenkaikkea niistä tulisi viestiä alueilla näkyvämmin.
Helsinki tarvitsee lisää suoria vaikuttamisen kanavia ja päätöksenteon läpinäkyvyyttä. Kaupunkia ei rakenneta ylhäältä alas – se syntyy meistä kaikista.
#asukasdemokratia #kuntavaikuttaminen #asukasfoorumi #OmaStadi #Äänikuuluviin #Stadi #Helsinki